mandag den 18. februar 2008

Skræddersyede kjoler i Danmark

Her gik jeg og troede, at skræddersyet tøj var sådan noget, der enten var forbeholdt de allerrigeste, eller som foregik på ferier til fjernøsten, hvor folk får taget mål til tøj og efterfølgende får sendt det hjem med posten. (hvis man altså ikke er afsted i 14 dage, og de kan nå at sy tøjet færdig, mens man er på ferie).

Men der findes åbenbart stadig små danske skræddere, som indenfor deres egen niche producerer tøj, som er til at købe for menneskepenge. F.eks. brudekjoler er noget, som koster en formue, også selvom man køber en normal vare fra hylden i de normale butikker. Et budget på 8-10.000 kroner rækker ikke specielt lang i den genre. Men her kan man åbenbart købe en skræddersyet brudekjole for ca. samme pris. Hende her damens priser begynder ved 6.000 kroner for syarbejdet, mens man skal regne med op til 2.000 kroner oveni for materialer. Det bliver altså alt i alt ca. samme pris som kjolerne i butikkerne.

Men det skal så siges, at det selvfølgelig er noget mere besværligt at få syet en kjole fra bunden. Der skal bruges meget tid på at planlægge og måle, og man har ingen mulighed for at teste kjolen på forhånd for at se, om den klæder en. Samtidig skal man i dette eksempel til Århus for at få den syet. Hvis man ikke bor i nærheden, betyder det tid og penge til transport oveni.
(Der findes også skræddere i andre dele af landet, det er ikke det. Hende her bor f.eks. i København.)